UKREPI OB RAZGLASITVI EPIDEMIJE KORONAVIRUSA (COVID-19) V OBČINI VRHNIKA

OBVESTILO

UKREPI OB RAZGLASITVI EPIDEMIJE KORONAVIRUSA (COVID-19) V OBČINI VRHNIKA

Slovenija je 12. marca ob 18. uri na podlagi 7. člena Zakona o nalezljivih boleznih zaradi naraščanja števila primerov okužb s koronavirusom (COVID-19) razglasila epidemijo. Aktiviran je bil tudi Državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljivih bolezni pri ljudeh.

• Do nadaljnjega sta zaprti osnovni šoli, vsi vrtci, Cankarjeva knjižnica, vse športne dvorane, Cankarjev dom Vrhnika ter Cankarjeva hiša. Prepovedano je tudi opravljanje varstva predšolskih otrok na domu.

• V vrtcih in šolah bo izjemoma organizirano nujno varstvo otrok, čigar starši so dolžni opravljati svoje delo, ki je pomembno za delovanje družbe in države v izrednih razmerah (zaposleni v zdravstvu, lekarnah, policiji, vojski, zaporih, komunalnih službah, živilskih trgovinah, domovih za ostarele, dežurnih v šolah in vrtcih, redarstvu, zaščiti in reševanju). Nujno varstvo otrok se izkazuje s pisno izjavo delodajalca.

• Več informacij v zvezi z organizacijo nujnega varstva lahko pridobite s klicem na naslednje telefonske številke oziroma na spletnih povezavah:

OŠ Ivana Cankarja
Tel. št.: 01 3301 852 ali na povezavi: https://www.osivanacankarja.si/

OŠ Antona Martina Slomška
Tel. št.: 01 755 80 51 ali na povezavi: https://www.osams.si/

Vrtec Vrhnika
Tel. št.: 01 750 73 72 ali na povezavi: https://vrtec-vrhnika.si/

• Občani naj se vzdržijo nenujnih obiskov Zdravstvenega doma Vrhnika (ZD Vrhnika). V kolikor potrebujete obravnavo, se predhodno dogovorite po telefonu ali preko elektronske pošte s pristojno ambulanto. V ZD Vrhnika je možno vstopiti le pri vhodu za nujno medicinsko pomoč (NMP) – vhod nasproti Mercatorja. Pri vhodu vas sprejme oseba, ki opravi kratek vprašalnik o morebitnih simptomih na okužbo. V ambulanto pridite največ 10 minut pred dogovorjenim terminom. NMP ZD Vrhnika deluje nemoteno, vendar tudi v tem primeru vas naprošamo, da ravnate v skladu z navodili za preprečevanje in širjenje okužb (NIJZ).

• Dodatne informacije o delovanju ZD Vrhnika lahko pridobite na tel. št. 01 75 55 110 ali na povezavi https://zd-vrhnika.si/.

• V naslednjih dneh bo vzpostavljena posebna telefonska številka, ki bo namenjena občanom v izolaciji, v kolikor bodo potrebovali pomoči pri oskrbi ali drugih nujnih opravkih.

• Občane in uporabnike upravnih storitev naprošamo, da presodite o nujnosti upravnih storitev in omejite obisk javnih ustanov Občine Vrhnika in Upravne enote Vrhnika. Informacije o upravnih zadevah potekajo telefonsko ali po e-pošti:

Občina Vrhnika
Tel. št.: 01 755 54 10 in 01 755 54 44
E-naslov: obcina.vrhnika@vrhnika.si ali splosne.obcina@vrhnika.si

Upravna enota Vrhnika
Tel. št.: 01 750 78 50
E-naslov: ue.vrhnika@gov.si.

Krajevna skupnost Vrhnika-Breg naprošča vse starše z otroci naj spoštujejo trenutne razmere in otrok ne spuščajo na otroška igrišča pri OŠ Antona Martina Slomška in igrišča za Zlatico “Na postaji”.

DRUGE SPLOŠNE INFORMACIJE

ReCO 112 obvešča vse državljanke in državljane, da v kolikor NE potrebujete NUJNE MEDICINSKE pomoči, pomoči GASILCEV, nujne VETERINARSKE pomoči, pomoči GORSKIH in JAMARSKIH reševalcev ter drugih reševalnih enot, ne kličite na klic v sili na številko 112.

Klicne številke za prebivalce za pomoč pri iskanju zanesljivih informacij o koronavirusu:

Splošne informacije

Tel. št.: 080 1404 med 8. in 20. uro

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) za posvet s strokovnjaki

Tel. št.: 031 646 617
Tel. št.: 031 619 118

Konzularna služba MMZ – Informacije za potnike

                                      ponedeljek od 9. do 12 ure
Tel. št.: 01 478 23 05     sreda od 9. do 12. ure in od 14. do 16. ure
                                      petek od 9. do 12. ure

Vse informacije o koronavirusu lahko spremljate na spletni povezavi:

https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov ali
https://www.gov.si/teme/koronavirus

Štab Civilne zaščite Občine Vrhnika