19. 5. 2017 – Nasvet krajanom za samopomoč zaradi požara v Kemisu

Posredujemo preventivni nasvet za zdravje zaradi posledic požara v Kemisu:

“Na Vrhniki in v okoliških krajih je zaradi okoljske katastrofe zaradi požara v Kemisu zelo verjetno povišana vsebnost težkih kovin in drugih nevarnih snovi.

Smiselno je, da prebivalci območja kot možnost za samopomoč v teh razmerah razmislijo o rednem pitju gline, vsak dan teden do dva ali vsaj nekajkrat tedensko.

Glina je v mnogih človeških populacijah znana kot eden najmočnejših, če ne celo najmočnejša pomoč pred strupenimi snovmi (iz okolja, strupenih rastlin idr.), in je zato v uporabi že tisočletja. Glino je mogoče piti ali uporabljati v kopelih, biti pa mora seveda visoko kakovostna, testirana, nevulkanska. Srečo imamo, da so nahajališča ene najboljših takšnih glin tudi v Sloveniji, na območju Komende. To glino je “odkril” in desetletja priporočal tudi pater Simon Ašič. Ne le zdravilska praksa, tudi vrsta znanstvenih študij potrjuje, da je prvovrstna glina ključna snov, ki močno veže živo srebro, druge težke kovine in najtežje strupe. V primeru okoljskih nesreč lahko bistveno pripomore k sprotnemu odstranjevanju znatnega dela strupenih snovi, da se te vežejo in izločijo, namesto uskladiščijo nekje v telesu za vse življenje. Dojenčki gline ne potrebujejo, saj jim najbolj pomaga materino mleko, ki prav tako intenzivno veže in izloča toksične snovi. Dilema ostaja, kako je s pitjem gline pri nosečnici ali doječi materi, saj se načeloma gline v tem času izogibamo (zaradi možnosti, da glina odpre telesna skladišča strupov, ki jih ima v sebi vsakdo od nas), toda na območju Vrhnike so razmere vendarle posebne. Če nosečnica ali doječa mati z otrokom območja ne more zapustiti, je vredno razmisliti o uporabi glinenih kopeli in/ali pitja gline vsaj v nižjih odmerkih. Antropološke študije praks pred-modernih družb vsekakor kažejo, da so noseče in doječe matere v mnogih kulturah kakovostno glino redno uporabljale – kadar je bila kakovostna s pozitivnimi učinki na zdravju. Vsakdo mora seveda odločitev glede tega sprejeti zase. Takšno glino je mogoče kupiti v skoraj vsaki ekološki trgovini ali jo naročiti prek mnogih domačih spletnih strani, za uporabo pa upoštevajte navodila proizvajalca.”

Nasvet je na svoji FB strani (https://www.facebook.com/mojca.vozel?fref=nf&pnref=story) objavila ga. Mojca Vozel, raziskovalka na področju prehranske antropologije in svetovalka za dojenje ter prehrano otrok.